Hausmannsgt 7 (598.74 mi) Oslo, Norway 0133 [email protected]

Norsk romsenter med mer

I en verden hvor posisjoner og tilstedeværelse i de stores selskap er svært viktig har Norge også en rolle. Norsk romsenter eller Norwegian Space Agency er en del av ESA, som jeg skrev om i forrige artikkel og det ble opprettet I 1987. Oppgaven til Norsk Romsenter (NRS) er å ivareta og fremme Norges interesser i  ESA, samt i flere romprogrammer og avtaler. Tanken og visjonen er å bidra til verdiskapning, innovasjon, miljø- og samfunnssikkerhet. Med sin kompetanse og innsats i ESA har NRS fått stor innflytelse, som de vil forsøke å utnytte til å eksempelvis vinne kontrakter for norsk industri.

Per 2020 består norsk romindustri av rundt 40 selskaper som produserer diverse utstyr til satellitter og produkter nødvendige i romforsking og utvikling. Norge får i dag stor nytte av NRS sin deltakelse i romforskning og bruker data fra rommet aktivt i flere sine etater, forskningsinstitusjoner og bedrifter.

I år kommer NRS i samarbeid med Kartverket til å arrangere Posisjonskonferansen for fjerde gang med tema GNRS (Globale navigasjons romsystemer) og  sårbarhet- hvordan håndterer Norge dette? Bakgrunnen for dette temaet er forstyrrelser av signaler fra slike systemer og et ønske om å gi et realistisk bilde av utfordringer og sårbarheter ved bruk av disse systemene.

Nyheter fra NRS

ESA planlegger romferden Hera til asteroiden Didymos med mål om å finne ut hvordan vi bedre kan forsvare oss mot asteroider. Her vil man bruke et spesielt gyroskop til å orientere seg, da retning i rommet ellers ikke kan avklares. Gyroskopet skal også hjelpe navigasjonssystemer med å fungere selv med støv fra asteroider og sterk solstråling. Tanken er å dytte til Didymos sin sattelitt og se om dette kan endre retningen på den. Dette gyroskopet er nylig utviklet i et laboratorium i Irland.

Gyroskoper brukes ellers blant annet i mobiltelefoner, antisklisystemer i bil og selvsagt i fly, helikoptre, raketter, osv. En annen nyhet er at Norge er et av landene som leverer teknologiske løsninger til Orion, NASAs nye romfartøy. Servermodulen og servicepanelene leveres av ESA og europeiske underleverandører, blant annet Norge.

Andre romnyheter

Andre romnyheter

Det utarbeides et gjenbrukbart romfartøy som vil bruke innovativt drivstoff bestående av metan og oksygen. Mars-rover er en robotforsker som skal utforske liv på Mars og drille frem en del prøver til videre forskning. Milliardæren Yusaku Maezawa har leid Starship til SpaceX, som fremdeles er under produksjon, til sin romferd som er planlagt å finne sted i 2023. Han vil ta med seg mange kjente artister. Det vil også være mulig å sjekke inn på ISS hotellet. Hvis du har 52 millioner til overs, vil du kunne kjøpe deg en plass på et romfartøy og en måned på dette hotellet i verdensrommet. Planen er å få kvinner opp i rommet i Artemis programmet til NASA. Dette er planlagt å skje i 2024 og vil være menneskehetens første tur til Mars siden 1972 og første steg i å få opp månebase på Mars. Det beste innen teleskoper for romutforskning er i ferd med å produseres. Disse vil gi de beste bildene og komme lengst i utforskningen av rommets uendelighet.

Comments are closed.