Hausmannsgt 7 (598.74 mi) Oslo, Norway 0133 [email protected]

Smarttelefoner – Modeller

Som jeg tidligere har skrevet litt om, så er det nok å velge i når det gjelder både produsenter og modeller. Det kan til tider være krevende, å manøvrere seg i jungelen av tilbud og ikke minst abonnement. Telefoner med bindingstid er jo veldig vanlig, da får men mulighet til å hente ut en telefon uten de store kostnadene der og da. Men slike avtaler og betingelser, blir ofte dyrere enn om man betaler ut telefonen først som sist. Man binder seg ofte til å benytte samme telefonleverandør, i minimum ett år. Mange bytter da modell, etter at dette året er gått.

Markedet tar seg opp – flere aktører inn

Den første smarttelefonen som hadde operativsystem, var Ericsson sin modell R380. Denne ble lansert i 2000, og hadde et system som het Symbian. Etter dette kom P800, det skjedde i 2002. Forøvrig var denne modellen, den først med kamerafunksjon av smarttelefonene.

Microsoft på banen

I 2001 ble det kjent at Microsoft, ville videreutvikle sitt Windows CE operativsystem. Dette var et system beregnet for PDA-enheter, som de da tilpasset til smarttelefoner.

Det var også et annet selskap som kastet seg med i denne prosessen, nemlig Handspring. De brukte operativsystemet Palm OS, på sine modell med navnet Treo. Det som var nytt med denne modellen, var muligheten for å kunne synkronisere enheten med en datamaskin.

Det skjedde mye på denne tiden, både på det tekniske men også på leverandørsiden.

Nokia med Wi-Fi telefon

Nokia fortsatt å videreutvikle sine Communicator-produkter, Nokia 9210 kom i 2000, det ble den første modellen fra Nokia med fargeskjerm. Mange sier at dette er den første ordentlige smarttelefon, siden den kom med et åpent operativsystem.

I 2004 kom Nokia 9500, først nå leverte Nokia smarttelefon med kamera. Men det var faktisk også den første modellen med Wi-Fi, noe som var revolusjonerende på den tiden.

Men prisen på Nokia telefonene, lå ekt opp mot 40 prosent over sine konkurrenter. Men de solgte bra uansett, det var nok kvaliteten og teknologien som overskygget prisnivå vi jeg tro.

Nokia kom samme år, med modellen Nokia N95. Dette var et flaggskip av en smarttelefon, hvor GPS, kamera med 5 megapixel og autofokus, TV-utgang, 3G og Wi-Fi. Slik vi kjenner telefonene i dag, er dette standardutstyr og knapt nok det.

iPhone

Det er faktisk ikke mer enn 11 år siden, at Apple lanserte sin iPhone. Det er mange som tror at iPhone var først ute med berøringsskjerm, men dette stemmer ikke. Både LG Prada og HTC Touch kom før iPhone med denne løsningen, men alle kom i 2007.

Steve Jobs

Dette var mannen som lanserte den første iPhone, i kraft av å være toppsjef i Apple hadde han noen strategier rundt lanseringen.

Noe av det som skulle slå ut konkurrentene, var ifølge Steve Jobs at nettleseren i iPhone skulle være langt bedre enn det de andre kunne tilby.

Vi vet jo hvordan det har gått med iPhone, de er sammen med Samsung i dag den største produsenten av smarttelefoner.

Det blir i alle fall spennende å se, den videre utviklingen på denne fronten.

Comments are closed.