Hausmannsgt 7 (598.74 mi) Oslo, Norway 0133 [email protected]

Smarttelefoner – Utviklingen

Vi vet alle hvor raskt utviklingen av smarttelefoner skjer, og ikke minst det enorme utvalget av modeller og produsenter. Selv er jeg ikke så opptatt av å ha siste modell, jeg tenker mer på funksjonalitet tilpasset mitt behov. Men jeg merker som de fleste andre, at man stadig endrer brukermønster i takt med utviklingen. Det er ikke veldig mange år siden smarttelefoner kom på markedet, forgjengeren var PDA som bygger på de samme prinsipper som en smarttelefon. Det er mange som bytter modeller hvert år, slik at de til enhver tid har siste modell på markedet. For meg spiller det liten rolle, jeg bruker modellen til den har gjort jobben sin. Som regel er det batterier som blir problemet, eller at skjerm sprekker eller knuses. Priser på å bytte batteri eller skjerm, varierer mye for modell til modell.

Kort om det tekniske ved en smarttelefon

En smarttelefon er i utgangspunktet en helt ordinær mobiltelefon, men siden den er utstyrt med et operativsystem så gir det oss en rekke muligheter. Operativsystemet gir oss tilgang til en rekke programvarer, som kan installeres på enheten.

Det er på mange måter riktig å si at en smarttelefon har er en konvergent teknologi, hvor PDA og mobiltelefon er samlet i en og samme enhet.

Programvaren i smarttelefonen, gir oss muligheter til å blant annet bruke enheten som GPS, avspilling av video/film, musikk, foto og ikke minst internettleser.

Enormt salg

Det at smarttelefoner selger bra, er ikke noen nyhet i seg selv. Men på verdensbasis er det snakk om, cirka 150 millioner enheter på årsbasis. Til sammenlikning, selger de mer enkle PDA`ene cirka 3 millioner årlig.

1990-tallet

Det var faktisk allerede i 1992, at den første smarttelefonen ble vist for publikum. Navnet på den var Simon, og kom i salg fra 1994. Dette var et IBM-produkt, men salget stod Bell South Cellular for.

Simon hadde på den tiden, en rekke muligheter som andre modeller ikke kunne vise maken til. Funksjoner som; mail, faks, spill, kalkulator, kalender, adressebok, verdensklokke og notatblokk, var noe som Simon kunne skilte med.

Touch-screen

Simon var også den første modellen, hvor man ikke hadde de fysiske knappene man måtte trykke på. Om man ser på dagens smarttelefoner, var så klart Simon et produkt uten særlig mange muligheter. Men etter datidens standard og kunnskap, var dette et high-tech-produkt.

Nokia

Noen år etter nærmere bestemt i 1996, kom Nokia med modellen som virkelig satte fart på smarttelefonen. De produserte modellen 9000 Communicator, og dette var et samarbeid med Hewlett Packard. Ved å kombinere Nokia sin posisjon på mobiltelefonmarkedet, med Hewlett Packard sin posisjon på PDA-markedet, fikk de en enorm tyngde inn i smarttelefonsegmentet. Men betegnelsen smarttelefon, var ennå ikke brukt ut mot kundene.

Det var Ericsson som i 1997, lanserte modellen GS88 som en smarttelefon i sin markedsføring.

Enorm utvikling

Når vi ser tilbake på de siste drøyt tyve årene, vet vi alle hva som har skjedd i dette markedet. Bruk av PC og laptop, har for mange blitt overflødig. Det meste kan ordnes med en smarttelefon, i alle fall til privat bruk.

Comments are closed.