Hausmannsgt 7 (598.74 mi) Oslo, Norway 0133 [email protected]

Sonden New Horizons skrev historie

Jeg synes det meste innen romfart er spennende å følge med på, og spesielt når det skrives historie i form av forskjellige rekorder. Utviklingen innen romfart skjer i et rasende raskt tempo, og en del av rekordene eller nyvinningene står ikke alltid så lenge på listene. Når jeg sitter og leser om romfart, så kan jeg ikke annet enn å bli imponert, samtidig som jeg føler meg ganske liten som enkeltmenneske på den lille jordkloden vår. Når vi snakker om universet så blir jo alt annet lite, og det er dette som er imponerende – men på sett og vis også litt skremmende. Denne følelsen kommer nok mest sannsynlig av at det er så mye vi ikke vet om universet, selv om vi stadig gjør nye fremskritt og får mer kunnskap om det som skjer utenfor vår egen klode.

1.januar 2019

Vi snakker her om en ganske så ny rekord, som fant sted 1.nyttårsdag i år. Klokken 06.33 den 1.januar 2019, skrev altså sonden New Horizon som tilhører NASA historie. Bakgrunnen for dette er at sonden da passerte det objektet, som ligger fjernest fra oss i vårt eget solsystem. Det var ikke noen problemer knyttet til hendelsen, og det hele gikk etter planen sa kilder i NASA.

Viktig for å finne ut av vårt eget solsystem

Viktig for å finne ut av vårt eget solsystem

Objektet som jeg nevner og som New Horizon passerte, har navnet Ultima Thule og kan best beskrives som en is- og steinklump. Dette i seg selv virker kanskje ikke så veldig spennende, men Ultima Thule er nok langt mer viktig enn det den i utgangspunktet kan virke som. Denne klumpen som nå er blitt utforsket, kan hjelpe oss med å finne ut av opprinnelsen til vårt eget solsystem. Så det var med andre ord ikke noen liten bragd, det som skjedde 1.nyttårsdag inneværende år.

Signalene brukte 10 timer

Bare for å sette ting litt i perspektiv når det gjelder avstanden ut til Ultima Thule, så ligger den nesten 6,5 milliarder kilometer fra vår jordklode. Signalene som New Horizon sendte til NASA sitt kontrollsenter i USA, brukte cirka 10 timer før de nådde mottaker. Det ble sendt mye informasjon og bilder av Ultima Thule, og det er ikke lett å sette ord på hvor verdifull og viktig denne fangsten er for vitenskapen.

Passerte Pluto i 2015

New Horizons er kjent allerede, da den i 2015 passerte planeten Pluto, og sikret de aller første nærbilder av denne planeten. Området som Pluto ligger i blir kalt for Kuiperbeltet, som starter ved planeten Neptun sin bane og videre utover i universet. Pluto ble oppdaget allerede i 1930, og mye har skjedd siden den gang. Etter at Pluto ble oppdaget i 1930, har det blitt observert en håndfull med liknende planeter og objekter. Det finnes mange milliarder kometer, og en del millioner av samme type objekter som Ultima. Jeg gleder meg allerede til fortsettelsen, for det er ikke noen tvil om at nye oppdagelser vil bli gjort – spørsmålet er nok mer når de blir gjort.

Comments are closed.